duminică, 12 august 2007

Axa 2 : Masura "Sprijin pentru zone defavorizate-altele decat zona montana"

Măsura Sprijin pentru zone defavorizate – altele decât zona montană

Cadrul legal Regulamentul Consiliului (CE) Nr. 1257/1999 - Capitolul V (Art. 19 şi 20) şi
Regulamentul Consiliului (CE) nr. 817/2004 (Art. 11 şi Anexa II 9.1.3.V.)

Codul măsurii 212

Obiectiv specific

Să contribuie în zonele defavorizate - altele decât zona montană, la utilizarea continuă a terenurilor agricole, menţinându-se astfel şi viabilitatea spaţiului rural şi, de asemenea, menţinându-se şi susţinându-se activităţile agricole durabile.

Obiectiv operaţional

Să se asigure în zonele defavorizate - altele decât zona montană utilizarea continuă a 2.100.000 ha terenuri agricole.

Descrierea măsurii

Măsura 212 este un instrument prin care se acordă sprijin financiar pentru utilizatorii terenurilor agricole situate în zone unde producţia agricolă este mai redusă cantitativ şi/sau calitativ datorită unor condiţii naturale şi unde este importantă menţinerea echilibrului de mediu stabilit între practicile agricole şi condiţiile naturale. Sprijinul financiar acordat compensează diferenţele faţă de condiţiile naturale prezente în alte zone, care nu sunt defavorizate. Acest sprijin reprezintă în acelaşi timp o acţiune menită să contracareze procesul de depopulare şi să menţină potenţialul turistic al acestor zone.
Zonele defavorizate - altele decât zona montană sunt clasificate în două categorii şi includ suma
unităţile administrativ-teritoriale determinate conform criteriilor de mai jos, astfel:
A. Zonele semnificativ defavorizate - ZSD (Art.19 al Regulamentului (CE) 1257/1999) - cuprind
acele unităţi-administrativ teritoriale unde productivitatea agricolă este limitată datorită calităţii reduse a solului, climatului nefavorabil, condiţiilor de relief şi de umiditate a solului şi ca urmare notele de bonitare sunt mai mici sau egale cu valoarea de 40, limitele acestora fiind acelea ale blocurilor fizice (identificate în Sistemul Integrat de Administrare şi Control) ce aparţin de aceste UAT.
De asemenea, a fost realizată o analiză a densităţii populaţiei pentru fiecare UAT (cu date din anul 2002) din zona semnificativ defavorizată şi rezultatele indică faptul că aproape 70% din aceste UAT au o densitate a populaţiei mai mică de 80% din media naţională, iar din restul de 30 de procente rămase, jumătate au înregistrat un declin al populaţiei în perioada 1992 – 2002. Cealaltă jumătate de 15% este reprezentată în principal de zone urbane, iar poziţia acestora pe hartă indică prezenţe izolate în masa continuă a zonelor semnificativ defavorizate.
B. Zonele defavorizate de condiţii naturale specifice - ZDS (Art. 20 al Regulamentului (CE)
1257/1999), reprezintă acele unităţi administrativ-teritoriale unde se manifestă cu intensitate ridicată prezenţa a unuia dintre următoarele fenomene: aridizarea, eroziunea, salinizarea sau exces de umiditate al solurilor, limitele acestora fiind acelea ale blocurilor fizice (identificate în Sistemul Integrat de Administrare şi Control) ce aparţin de aceste UAT.
Au fost desemnate doar acele unităţi administrativ - teritoriale care au afectată mai mult de 50% din suprafaţa agricolă de unul dintre aceşti factori, în forma lor extremă (detalii în Anexa 4A).

Forma şi mărimea sprijinului

Sprijinul financiar este oferit sub forma unei plăţi anuale fixe pe hectar de teren agricol utilizat, situat în cadrul zonelor defavorizate – altele decât zona montană. Aceste plăţi nu pot depăşi sumele maxime stipulate în Anexa Regulamentului Consiliului (CE) nr. 1257/1999.
Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013 163
Calculul plăţii compensatorii este prezentat în Anexa 4A.
Valoarea sprijinului anual este prezentat în tabelul de mai jos.

Beneficiarii

Beneficiarii sunt persoanele fizice, juridice sau grupuri de persoane fizice sau juridice, indiferent de statutul juridic pe care grupurile şi membrii săi îl deţin, care desfăşoară activităţi agricole pe terenurile agricole situate în zonele semnificativ defavorizate, respectiv în zonele defavorizate de condiţii naturale specifice.
Sprijinul financiar oferit pentru suprafeţe utilizate în comun de către mai mulţi fermieri pentru
păşunatul animalelor se poate acorda fiecărui fermier proporţional cu dreptul de utilizare sau se acordă unui reprezentant al fermierilor.

Criteriile de eligibilitate

- beneficiarul trebuie să se angajeze că pentru o perioadă de 5 ani de la data acordării primei plăţi va continua activităţile agricole şi va respecta Bunele condiţii agricole şi de mediu pe toată suprafaţa agricolă a fermei şi pe toată durata angajamentului;
- sunt eligibile numai parcelele cu suprafaţa minimă de cel puţin 0.3 hectare, iar suprafaţa agricolă aparţinând unei ferme, compusă din parcele de cel puţin 0.3 hectare, trebuie să fie de minim 1 hectar.

Aria geografică

Zonele semnificativ defavorizate şi cele defavorizate de condiţii naturale specifice sunt desemnate conform principiilor stipulate mai sus, iar detaliile sunt prezentate în Anexa 4A.
Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013 164
Indicatori
Tipul indicatorului Indicatorul Ţinta 2007-2013
Input Valoarea sprijinului financiar 577.940.170 Euro
Numărul exploataţiilor care primesc
sprijin 350.000
Suprafaţa totală angajată prin măsură 2.100.000 ha
Număr total de angajamente 350.000
Output
Suprafaţa fizică totală angajată prin
măsură 2.100.000 ha
Rezultat Suprafaţa totală pe care obiectivele
măsurii au fost indeplinite
Inversarea tendinţei de declin a biodiversităţii (evoluţia indicatorului referitor la populaţia de păsări specifice
Impact terenurilor agricole)
Schimbări survenite de suprafeţe agricole cu înaltă valoare naturală
Schimbări survenite în legislaţia naţională şi în cea comunitară
Dacă o asemenea schimbare survenită în legislatia naţională sau comunitară nu este acceptată de către beneficiar, angajamentul va fi anulat, însă nu se va cere rambursarea plăţilor efectuate până la data de intrare în vigoare a angajamentului, respectând astfel perioada în care angajamentul a fost în vigoare.
Respectarea standardelor – reducerea sau anularea platilor
Când beneficiarii acestei măsuri nu respectă pe întreaga suprafaţă a fermei Bunele condiţii agricole şi de mediu, plata anuală poate fi micşorată sau anulată conform articolului 18 din Regulamentul (CE)
1975/2006.
Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013 165

Niciun comentariu: